K - Kennis PDF Print E-mail
Geschreven door Marnix   

We leven in een kenniseconomie.  Deze zin zou uit de krant van gisteren kunnen komen.  

In onze moderne maatschappij wordt meer en meer de nadruk gelegd op kennis.  Niet de natuurlijke grondstoffen, tijd of kapitaal zijn kritische factoren in de menselijke activiteiten en ontwikkeling.  Alles draait rond kennis.

 

Maar wat bedoelen we met kennis ?  

Het is die eigenaardige combinatie van alles wat we weten, kennen en kunnen.  De vaardigheden die we onszelf eigen gemaakt hebben, wat we geleerd hebben uit onze successen en onze mislukkingen, onze aangeboren talenten, ...  Maar ook dingen die we gemaakt hebben. 

 

Omdat we gemakkelijk iets vergeten schrijven we het soms op.  Zo kunnen we het later zelf opnieuw gebruiken of doorgeven aan anderen.

Heads and books 

We spreken over taciet kennis die in onze hoofden zit en expliciete kennis die we opgeschreven hebben in boeken of documenten.

 

Maar dit is een te verregaande vereenvoudiging.  Beter is het om Taciet - Expliciet te zien als twee uitersten op een continue schaal.  Alle kennis zit ergens tussen beide.  

 

Twee voorbeelden om dit te illustreren : 

  • een presentatie is een voorbeeld van expliciete kennis, maar de meeste kennis zit in de commentaar van de presentator
  • vuistregels zijn handig om snel een beslissing te nemen, maar gebruik ze niet zonder na te denken  

 

Een systeem voor kennisbeheer zal daarom rekening moeten houden met deze verschillende verschijningsvormen van kennis.  Zoals


 

Pictures : atomic jeepLin Pernille

Translation: Engels to Nederlands
communities of practice
Hear original text
Trackback(0)
Commentaar (3)Add Comment
0
Kennis en ongelijkheid
geschreven door Cas Hockeydude, oktober 08, 2011
Knowledge is everything. Dit onderwerp spreekt eigenlijk wel voor zich..het is namelijk ook niet zo gek dat ontwikkelde landen een hoge kennisgraad hebben omdat de bevolking hooggeschoold is. Wat minder ontwikkelde landen waar de bevolking wat lager geschoold is zijn dan ook vaak de basis van grote multinationals die hun productiefabrieken daar stationeren uit kostenoverwegingen en omdat men daar wel wilt werken onder omstandigheden die hier in de westerse wereld eigenlijk niet geaccepteerd worden. Op die manier maken deze bedrijven toch een beetje misbruik van deze ontstane situatie.
0
Kennis
geschreven door Gokhan Baccar, oktober 25, 2011
Ik heb deze site goed bekeken en ik moet zeggen dat het me goed heeft geholpen voor mijn Havo 2 tentamen. Het legt begrippen in een breder perspectief iets dat ik wel mis in de studieboeken of aantekeningen. Erg bedankt!
0
...
geschreven door Cas in the city, november 08, 2011
Alles draait om kennis, daar ben ik het zeker mee eens. Natuurlijk zijn grondstoffen enzo op dit moment ook nog heel belangrijk, maar kennis is de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Het is inderdaad "die eigenaardige combinatie van alles wat we weten, kennen en kunnen", zoals Marnix aangeeft.

Schrijf commentaar

security code
Schrijf de volgende tekens


busy
Laatst aangepast ( dinsdag, 01 november 2011 15:36 )
 
Copyright © 2021 quirio. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.